29 Kasım 2007 Perşembe

KASTAMONU HELVASI


Hiç Kastamonu helvası yediniz mi? Yemediyseniz tadmanızı öneririm, tabi benim gibi Kastamonu'lu bir komşunuz varsa mümkün olur.Sağ olsun tadını eşimin ve benim hoşuma gittiğini öğrenince devamlı getiriyor.Aslında tadı pişmaniye gibi, belkide pişmaniyenin çok ufak parçalara ayrılmışı olabilir:))burada pişmaniye meşhurdur.Belkide çok tatlı yedim diye dişim ağrıyordur,kim bilir:))

28 Kasım 2007 Çarşamba

KÜMBET


Malzemeler:
Kek için:
3 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
3 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao
Muhallebi için:
1 lt. Süt
3 kahve fincanı un
1 su bardağı toz şeker
125 gr.margarin
1 paket vanilya
Yumurtaları kabarana kadar mikserle çırpın, şekeri, yağı ve yoğurdu ilave edip çırpmaya devam edin.
Bu arada fırınınızı 170° C’ayarlayıp ısınması için çalıştırın.
Elenmiş kakao, un ve kabartma tozunu da ekleyip, bir müddet karıştırdıktan sonra kelepçe kalıbınıza dökün, ısısını almış olan fırınınıza koyup 40–45 dakika pişirin.
Muhallebinin Hazırlanması:Bu tarif için öncelikle muhallebinin hazırlanması gerekiyor.
Bunun içinde margarini tencerede eritin, unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
Sütü tencereye yavaş yavaş ilave edip, toz şekeri ekleyin.
Topaklanmaması için sürekli karıştırın, kaynamaya başlayınca bir iki dakika kadar daha pişirip, ateşten alın.
Mikserin yüksek devirinde en az 5 dakika çırpın.
Pastayı pişirdikten sonra, biraz soğuyunca tepsiden çıkarıp,ortadan ikiye kesilir.Yuvarlak bir borcam gibi bir kada kekin herhangi bir katı koyulur.Kuytu şekli alır içine hazırlanan muhallebi koyulur.Üst katına kestiğimiz kekin diğer parçası koyulur.Buzdolabında biraz bekletiriz.(kabıyla birlikte) Dolapdan çıkardığımız , içinde kek olan kabı, uygun bir tepsiye ters çevirip koyarız şekil yuvarlağı andırır.(kabın şekli çıkar) (Ben biraz muhallebi arttı ve onu üzerine döktüm)
ve üzeri meyve çarçacıklarıyla süslenir. Dolapda bir gün kadar beklenilirse iyi olur.

Afiyetle yiyin ....

27 Kasım 2007 Salı

KABAK TATLISI


Bu güzel görüntünün resmini birkere çekemezdim:))
Eşim, oğlum ve benim çok sevdiğimiz tatlılardan biri...
Malzemeler:1 kilo kadar kabak
2 su bardağı şeker
1 su bardağına yakın su
Yapılışı:Kabak ve şeker bir tencerede buluşturulur,çok kısık ateşte kaynamaya bırakılır,kabalar su salar ve suyunu çekmeye yakın suyuda ilave edilir.5 dk kadar daha kısık ateşte kaynatılır.Ocaktan alınır,(arzuya göre) çekilmiş,ceviz ve hindistan ceviziyle süsliyerek servis yapılır.Ben meyveyla süslemeyi tercih ettim.

22 Kasım 2007 Perşembe

ÇİZME ZEYTİN


Yapılışı:Zeytinler üç veya dört kes uzunlamasına kesilir,(çizik atılır) yıkandıktan sonra, bir kaba alınıp,10 gün boyunca her gün suyu değiştirilir.On gün sonunda bir şişeye koyup, içine limon suyu veya tuzu, tuz ve su koyup, birkaç günde orada durduktan sonra yemeye hazırdır.Evde yapılan zeytini hazıra tercih ederim. Çok lezzetli bir tat ortaya çıkıyor,deneyin görüceksiniz.


Afiyet olsun...







20 Kasım 2007 Salı

YAYLA ÇORBASI


Malzeme:1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
bir su bardağı yoğurt
4 su bardağı et suyu
nane
Yapılışı:Pirinci iki bardak suyla haşlayın. Bir kaşık tereyağında hafif kavurduğunuz una 4 bardak et suyunu ilave edin. Bir taşım kaynattıktan sonra haşlanmış pirinçleri ekleyip 10 dakika kadar kaynatın. Ayrı bir kapta yoğurt ve yumurta sarısını çırpıp yavaş yavaş karıştırarak çorbaya ilave edin. Bir taşım daha kaynattıktan sonra ateşten alın. Üzerine yağda kavrulmuş nane gezdirin.(Ben yumurta sarısı koymadım.)

Afiyet olsun..

15 Kasım 2007 Perşembe

BEYAZ LAHANA SARMASI


Tabi kış mevsiminde olduğumuz için lahanayı devamlı sergilerde görüceğiz artık.Gerek turşusu gerek yemeği veya sarmasıyla sofralarımızı şenlendirecektir.Bu sebze benim yaz mevsiminde özlediğim sebzeler arasındadır. Dilerseniz şimdi malzeme listesini sayıp, yapılışına geçelim.

Malzemeler:1 büyük lahananın yaprakları
tuz, sıvı yağ
İç harcı için:2 kase bulgur dilerseniz pirinçle karışıkda olur.
baharatlar
1 soğan
1 kaşık salça
Yapılışı:Lahanalar en üstündeki düzgün yaprakları ayıklanır.Bir tencerede harşlanır, onlar haşlanırken, diğer tencerede soğan, salça ve yağ ile kavrulur.Üzerine yıkanmış bulgur ve biraz su ilave edilerek suyu çekene kadar pişirilir.Harşlanan lahanalar süzgeç yardımıyla süzülerek, bir kaba alınır. Başka bir tencereye sarılır, ama tencerenin altına yağ koymuyorum ben, sarma işlemi bitince, üzerinden zeytinyağı döküyorum. Sarma işlemide bitince, suyu ilave edilerek, suyunu çekene kadar kaynatılır.
Aynı malzeme listesiyle asma yaprağı da sardım.
Afiyetlee...
Bu arada asma yaprakları kayınvalidemin bahçesinden, çok taze, gönderdiği için teşekkür ederim.

ZEYTİNYAĞLI KAPUSKA


Malzemeler:Arzuya göre beyaz lahana
biraz zeytin yağı
kırmızık vericek kadar salça
2 orta boy soğan
tuz
pul biber
Yapılışı:Lahanalar ufak ufak kesilir,bir tencerede yağ, soğan, salça kavrulur.Üzerine lahanalar koyulup, kısık ateşte pişirilir. Lahanalar küçülmeye başlıyınca karıştırılır ve üzerine biraz su ve tuz koyulur.Lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirilir.Üzerine pul biberle ne güzel olur.

ÇAYLI,CEVİZLİ,LİMONLU KEK


Kekim o kadar güzel poz verdiki dayanamayıp her yönüyle çektim...
Malzemeler:1 su bardağına yakın sıvı yağ
1.5 bardak şeker
2 yumurta
1 avuç ceviz
1 su bardağı demli soğuk çay
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı yoğurt veya süt
arzuya göre kakao
biraz pudra şekeri
aldığı kadar un
1 limon suyu
Yapılışı:Yumurta ile şeker boza kıvamına gelene kadar çırpılır,üzerine çay, sıvıyağ, limon suyu, yoğurt, ceviz ekleneler çırpma işlemine devam edilir.En sonunda kabartma tozu ve aldığı kadar un koyup biraz daha çırpıldıktan sonra yağlanmış kek kalıbına koyulur.165 derecelik fırında 45 dk falan piştikten sonra, üzeri pudra şekeriyle süslenir, afiyet olsun.

13 Kasım 2007 Salı

LAHANA TURŞUSU


Pek turşu yapmazdım aslında, ama içime bir şevk geldi, kış geldi diye heralde sizinle paylaşmak istedim.Lahana turşusunu çok severim, sadece sevmek olmaz yapmakda lazım, diyip koyuldum iş başına umarım güzel olmuştur tadı, daha olmadığı için bilemiyorum..

Yapılış son derece basit, imkanlar dahilinde bir kaba sığacağı kadar lahana kesip yerleştirirsiniz, istenilirse farklı sebzelerlede renklendirebilirsiniz.İçine 2 çay bardağı sirke ve 5-6 yemek kaşığı kalın tuz , yarım demet kadar maydanoz.2 limon halkalar halinde kesilip üstünden yerleştirilir. 1 baş sarımsak da kesilir.Kap dolana kadar su koyulur. Kapağı sıkıca kapatılır.Havalar soğuk olduğu için ılık bir ortama kaldırılır turşu kabı...Sanırım 1 hafta veya 10 güne kadar olması ümidiyle...Tarhana çorbasının yanında afiyetle yiyin gari:)

11 Kasım 2007 Pazar

ISPANAKLI BÖREK


Malzemeler.
hamuru için:yarım paket yaş maya
biraz ılık su (yapıcağınız hamura göre)
biraz tuz
1 yumurta
biraz şeker
aldığı kadar un (kulak memesi kıvamına gelene kadar)
içi:7-8 kök ıspanak
biraz sıvı yağ
biraz salça
tuz,baharatlar
Yapılışı:Maya her zamanki gibi kasede ılık su ve şekele karıştırılıp, kıvama gelmesi sağlanır.Un ve su buluşturulur içine mayada ilave edilerek yağurulmaya devam edilir.Kulak memesi kıvamına gelene kadar un koyulur.30 dk kadar dinlenmeye bırakılır.Bir tencerede iyi yıkanmış kıyılmış,ıspanak,salça,yağ ile kavrulur içine biraz tuz atılarak pişirilir.Dinlenilen hamur açılır,yuvarlak açılan hamur ikiye kesilir.Arasına içi koyup uzunlamasına sarılır şekilde görüldüğü gibi veya başka şekiller verilerek tepsiye dizilir.Bu işlem hamurlar bitene kadar devam eder.Bir kasede bir yumurta çırpılır ve üzerine sürülür...165 derecelik fırında yaklaşık 30 dk pişirilir.Tarifi uygulayan herkeze afiyet olsun...








9 Kasım 2007 Cuma

MANDALİNALI,CEVİZLİ KEK


Malzemeler:1.5 su bardağı şeker
1 su bardağına yakın sıvı yağ
2 yumurta
1 su bardağına yakın süt veya yoğurt
1 paket kabartma tozu arzuya 1 pakette vanilya
aldığı kadar un
1 avuç kırık ceviz
3 mandalinanın sıkılmış suyu
1 limon kabuğu rendesi
Yapılışı:Normal kek gibi yumurtayla, şeker köpürtene kadar çırpılır,içine sıvıyağ, süt ilave edilerek karıştırmaya devam edilir.Mandalinalar sıkılır ve suyu , limon kabuğu rendesi, cevizlerde koyulur karıştırma devam edilir.En son olarak un ve kabartma tozuda koyulur karıştırılıp, yağlanmış kek kalıbına dökülür.170 derecelik fırında 45 dk kadar pişirilir.Biraz soğuduktan sonra kalıpdan çıkartılıp kesilir servise hazır olur.

Afiyetle . . .





MUHALLEBİLİ ETİMEK TATLISI


Sevdiğim bir tat buldummu üzerinde çalışmalarım devam eder, işte yine sevdiğim bir tad üzerindeki farklı bir çalışmam ve farklı bir lezzet.
Malzemeler:1 paket etimek
1 su bardağı şeker
1.5 su bardağı su
Muhallebisi için:2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı şeker
3-4 yemek kaşığı un 1 kaşık margarin
Yapılışı:Önce etimek bir tepsiye dizilir,üzerine ölçülere göre şerbet hazırlanır,biraz dumanı çıkardıktan sonra şerbeti sıcak sıcak etimeğe dökülür.
Etimekler şerbeti çektikten sonra üzeri için,bir tencerede süt, un, margarin, şekerde ilave edilerek,karıştıra karıştıra akıcı bir kıvam elde edilir. Mikser veya robottan geçirilir muhallebinin topakları için.Ne kadar karıştırılırsa karıştırılsın topak olur.Muhallebininde dumanı çıkarıldıktan sonra ıslatılmış etimeğin üzerine sürülür.Biraz buzdolabında bekletildikten sonra servis yapılır.
Yapan herkeze afiyet olsun...

5 Kasım 2007 Pazartesi

TAVUK GÖĞSÜ


Malzemeler:1 lt süt
1 pakete yakın margarin(istiyen sıvı yağ ile karıştırabilir veya margarin biraz az tutulabilir)
5 çay bardağı un
1.5 su bardağı şeker
yarım paket vanilya
arzuya göre portakal kabuğu rendesi
yarım paket petibör büsküvi
biraz çekilmiş ceviz
Yapılışı:Margarin bir tencerede eritilir,üzerine süt , şeker,un ilave edilerek aygazda karıştıra karıştıra kaynatırız.Kaynatılan tavuk göğsü un topaklarını gidermek için robotta çekilir.(Kıvamı sert olsun diye unu fazla ilave ettim, bu malzemeleri herkez kendisi ayarlayabilir.Ben tepside kesilecek kıvamda olmasını arzu ettim,ama kaselerde kaşıl ile yenmesini istiyenler unu az tutarak akıcı bir kıvam elde ederler.)Yarım paket büskivi toz haline getirilir,çekilmiş ceviz ilave edilip.Borcamın altına dökülür,üzerine yaptığımız tavuk göğsü her yere yayılacak şekilde dökülür.Buzdolabında 3-4 saat bekletildikten sonra kesip servis yapılır.Arzuya göre üzerine tarçın ile süslenir.(Üzeri istenilirse damla çikolatayla da süslenebilir.)

KOLAY POĞAÇA


Malzemeler:2 çay bardağı ılık süt
yarım paket yaş maya
1 yumurta
biraz peynir
maydanoz
dere otu
tuz,şeker
aldığı kadar un (kulak memesi kıvamına gelene kadar)
Yapılışı:Ilık sütün içine biraz şeker ve maya koyup maya kıvama gelir, eritilir.Unun ortası açılır, içine yapılan mayalı karışım,tuz koyup yoğrulur.Kulak memesi kıvamına gelene kadar ayarı tutturulmaya çalışılır(un takviyesiyle) Yarım saat-1 saat kadar oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır.Bir tabağın içerisinde,yapılan hamura göre peynir rendelenir, biraz maydanoz ve dere otu kıyılır peynirin içerisine,resimde görüldüğü gibi şekiller verilerek, iç koyulup kapatılır.Üzerine yumurta sarısıda sürülür.165 derecelik fırında ,takriben 25-30 dk kadar pişilrilir.
Afiyet bal olsun...

1 Kasım 2007 Perşembe