14 Ekim 2008 Salı

HALUJ (ÇERKEZ MANTISI) SOBE

Arkadaşlar merhaba; bir türlü fırsat bulup blogumu günceleştiremedim, sağ olsun sevgili Dilek arkadaşım hatırlatıyorda güncelleştiriyorum:) Bunu geçenlerde nino da görmüştüm. Görüntüsüne hayran kalıp ilk fırsatta denemem gerek diye aklımdan geçirdim. Bugün deneme fırsat buldum sıcak sıcak sunuyorum size:) Çerkez mantısı olarak bilinen bu yemek yiyenleri kendisine hayran bırakıyor. Çerkezler biliyor ağzının tadını:) Ben yoğurtlusunu denedim çok güzel di tadı herkeze şiddetle tavsiye ederim.
Malzemeler;
hamuru için:3 bardak un
1 bardak su
tuz (malzemeler kişi çokluğuna göre artırılabilir)
iç harcı için: 2 ortaboy patates
1 soğan
1 sarımsak
1 kaşık salça
baharatlar
tuz
sosu için: bir kase sarımsaklı yoğurt
bir kaşık tereyağı
biraz pul biber, nane
Yapılışı: Bir kap da un koyup ortası açılır, içine su ve tuz ilave edilerek yoğurulur.Harşlanan biz tavada soğan , sarımsak yemeklik kesilerek, sıvı yağda kavrulur, hafif salçayla renklendirilir. İçine harşlanmış papates rendelenir, baharatlar ve tuzuda ilave edilerek karıştırılır.Yoğurulan hamur bezelere ayrılır.Börek şeklinde açılır, ağzı geniş bir bardak yardımıyla halka halka kesilir. İçine patatesli harçdan koyup şekildeki gibi saç örgüsü yapılır. Bu işlem kesilen bezeler bitene kadar devam edilir. Bir tencerede su,sıvı yağ, tuz koyup kaynatılır.Son olarak içine mantılar yavaşça bırakılır. Piştiğinden emin oldukdan sonra kevgir yardımıyla çıkartılıp servis tabağına alınır.Üzerine sarımsaklı soğurt ikilisi ve terayağ gezdirilir. Son olarak nane ve pul biber atılır. Afiyet olsun.
Not: Şekli verirken çerkezkızı' nın blogundaki yapılış videosundan yararlanabilirsiniz.
Bu arada beni bayram öncesi Dilek arkadaşım sobelemişti yeni fırsat bulabiliyorum cevaplamak için buyrun cevaplar..
1.Blog yazmaya ilk ne zaman basladin?
Tam olarak 05 EKİM 2007 tarihinde balamışım. Sevgili eltim sende bir blog açsana diyerek beni teşvik etmesiyle ( bende dünden razıymışım:)) bana tarif ede ede başladım:)
2.Blog yazisi konularinin belli bir cizgide olmasina özen gösteriyor musun?
Pek dikkat ediyorum sayılmaz blogumdaki yemeklerle birlikte yazılan yazılar,o andaki halet-i ruhiyyeme göre yazdığım yazılardır.
3.Blog yazmayi ne kadar sürdüreceksin?
İşte onu Allah'dan başka kimse bilmiyor, helede son zamanlarda acaba yazmasammı diye düşündüğüm çok oldu:) kısmet belki bir saat belki on sene daha devam edicek bilinmez:)
4.Blog yazmak senin icin eglenceli bir ugrasken simdi artan bekleyis yüzünden zorunlu bir hal almaya basladi mi?
Zorluk değil de üşengeçlik benim yaşadığım:)
5.Blog yazmak icin gün icin bazi seylerden feragat ediyor musun?
Kim feragat etmezki özel hayatından bişeyler, gece yazıyorsam uykumdan gündüz yazıyorsam hiç birşeyimden feragat etmesemde çok kıymetli zamanımdan feragat ederek bu blog ortaya çıkıyor.
Bende sevgili Serap'çığımı ve Ayşe ablacığımı sobeliyorum...

15 yorum:

Adsız dedi ki...

nefıs gorunuyor canım ellerıne saglık sevgılerımle..

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

ooo harikasın melekim haluj nefis görünüyor.Ellerine sağlık
sobeme cvp verdiğin içinde bahtiyar ettin beni:)

sevgiyle kal

NiNo dedi ki...

canim ellerine saglik nefis olmus afiyet seker olsun

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar Melekcigim, mantin harika olmus, ellerine saglik, nefis birde görünüsü var.
Canim bir iki hafta evel ayni sorularla sobbelendim, onun icin tekrar yazmaya bence gerek yok saniyorum, sobbeledigin icin de ayrica cok tesekkürler. Benim sayfalarda fotolar cok oldugu icin cabucak kayiyor, tahminim gözünden kacmistir, sevgilerimi iletiyorum....

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

bende çoktandır denemk istiyorum seninkide şahane olmuş canım ellerine sağlık..tiramisuyu tümden çekseydin demişsin çekmiştim ama resim kötü çıktığı için koymadım bidahakine yapınca onuda eklerim bakarsın:)
kocaman sevgiler..

ab-ı hayat dedi ki...

Ben de henüz tatili bitmedi diye düşünüyordum:))))Sen hatırlatmadan da güncelle bloğunu Melekciğim,takip edenlerin olduğunu unutma lütfen:))


Annemle uzun yıllar önce denemiş ve pek beğenmiştik,ellerine sağlık nefis görünüyor.


sevgiler...

ceyt dedi ki...

melekcim, mantı harika ellerine sağlık canım.cevaplarını da zevkle okudum.
sevgiler..

hdidem95 dedi ki...

melekcim nefis görünüyor canım bende yağ mantısı girdim bugün:)) mantıdan gidiyoruz ellerine sağlık sevgiler

Müge Hüner dedi ki...

Melekcim;
Şeker hamuru evde de yapılıyor ama ben hazır almayı tercih ediyorum
Evde yapmak istersen
http://birdemetpapatya.blogspot.com(Gülriz)

http://gunebakantarlalari.blogspot.com(Hülya)

ilk aklıma gelenler

Google da aratırsan eminim birçok site gelecektir karşına.
Sevgiler

fatosun mutfagından... dedi ki...

ellerine sağlık meleğim..çok lezzetli görünüyor..sevgiler

iremlemekanlar dedi ki...

melekcim nefisssss bir mantı olmuş elerine sağlık hayatım hamaratlık dedikleri bu olsa gerekirr keşke bende hamur açmayı yapabilsem :)türkiyenin her çeşit mantısını gördüm ama senin yapmış oldugun mantıyla ilk defa karşılaştım süperr ellerine saglık

fatosun mutfagından... dedi ki...

HAYIRLI ve BEREKETLİ CUMA'LAR

PAPATYA PRENSES dedi ki...

yıllar önce bir kez yemiştim sonra nasip olmadı bir daha.
nefis görünüyor canım,ellerine sağlık. bizi bu kadar ihmal etmeee:)
hayırlı cumalar

pelince dedi ki...

Enfes olmuş,ellerine sağlık..Sobe cevaplarını zevkle okudum..
Ellerine sağlık..

birsence dedi ki...

melekciğim haluj patatesli olana verilen isim yani ben öyle biliyorum kurzunuşda kıymalı...bende yapımını sevgili rana elikten öğrendim...
seninde ellerine sağlık çok nefis görünüyor..yapmasıda çok zevkli değilmi:)))