5 Şubat 2008 Salı

MERCİMEK ÇORBASI,KURU FASULYE,PİYAZ SALATA


Bir yerde dinlemiştim, Türkiye' de gönüllü insanların Kurban Bayramlarında Afrika'daki kardeşlerimize kurban eti vermek için, Afrikada bulunan bir hapishanenin sorumlusuna et getirdiklerini söyliyince, hapishane sorumlusu hergünmü vericeksiniz? Eğer hergün verilmicekse kabul edemiyeceğiz. Çünkü buradaki mahkumların öğlen yemekleri sadece 1 kaşık harşlanmış pirinç, bu insanların vücudları (bünyeleri) artık bir kaşık yemeye alıştı.Eğer siz birgün et verirseniz vücud dengeleri bozulur ve ertesi gün o 1 kaşık pirinç onları doyurmaz olur diyip etleri geri göndermiş.
Bunu bir toplulukda oraya et götüren gönüllü insanların birinin ağzından dinlemek bizi üzdü. Resim zaten bize herşeyi anlatıyor olmalı, biz hale sofrada önümüze koyulan yemeye burun kıvırıp beğenmemezlik yapıyorsak, hala aşmamız gereken çok yol olduğunu düşünüyorum.
Peki bu insanların ne suçu varda onlar mağdur kalıyor?Onların bir suçu yok onlar dünya hayatındaki sınavlarını böyle veriyorlar. Allah bize dayanamıyacağımız, kaldıramıyacağımız şeylerle sınav etmesin. Evimizde ki yemekleri israf etmemeye çalışalım, yemiyeceğimizden fazla yemek yapmıyalım.
KURU FASULYE İÇİN Malzemeler:1 su bardağı kuru fasulye
1 soğan
zeytin yağı
kırmızılık vericek kadar salça
buzunu eritebildiğiniz kadar kıyma
Yapılışı:Fasulyeler bir gün önce ıslatılır.Ertesi gün düdüklü tencerede harşlanır.Bir tavada soğan, kıyma, yağ, salça kavrulur.Harşlanan fasulyeye dökülür.En son tuzu atılır.
PİYAZ SALATA İÇİN Malzemeler:1 havuç
1 domates
1 turp ve mevsimine göre koymak istediğiniz diğer salata malzemeleri
yarım su bardağı harşlanmış kuru fasulye
nar ekşisi,zeytniyağı,tuz
Yapılışında özel bişey yok bütün malzelemer rendelenip,doğranır.En son fasulyeleride koyup zeytinyağı,sirke veya nar ekşisi,tuzuyla birlikte karıştırılır.
MERCİMEK ÇORBASI İÇİN Malzemeler:3 çay bardağı mecimek
1 soğan
1 patates
1 havuç
biraz tereyağ,sıvıyağ
yarım kaşık un
Yapılışı:Mercimek bir tencereye konur, içine küp doğranmış patates, soğan, havuç su ilavesiyle harşlanır.Robota verilir harşlanan mercimek.Tekrar aynı tencerede biraz tereyağ ve sıyıyağda koyup,un kavrulur.İçine robota verilen çorbayı döküp karıştırarak kaynatılır. AFİYET OLSUN.

37 yorum:

Aynur dedi ki...

evet gercekden öle.biz malesef yemek begenmiyoruz falan.ama bi bakima dusunuyorumda keske gunluk yemegim bi kasik olsaydi bari kilo sorunum olmazdi:) yaa allah dusurmesin kilo falan diyoruzda hic yokdan elimizde

eline saglik guzelim


öpüyorum

www.aynurdantarifler.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Sevgili Melek ellerine sağlık. Çok severim kuru fasulyeyi,mercimek çorbasını.Bizim kültürümüzü yansıtan has ve has osmanlı mutfağıdır ikisi de...Duyarlılığın için seni tebrik ediyorum arkadaşım. İsrafı önlemek adına bu tür yazıları, ibretleri yayınlamak lazım. Şöyle bir silkinip kendimize gelmek adına.Hayat sadece yemek ve içmekten ibaret değil tabiki...Sevgilerimle....

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Melek'cim ağzına sağlık cnm ne kadar güzel anlatmışsın, bu konuda be çok hassasım bu resimleri görünce içim parçalanıyor.Bazen oğlum yemekleri beğenmemezlik yaparsa özellikle sebze yemekleri konusunda sorun çıkar bende örnek veririm hemen.Bazı şeyleri yokluğu onlara öğretmezsek,varlığın değerini anlamakta güçlük çekiyorlar,şükür etmeyi bilmiyorlar.Rabbim şükrünü bilen evlatlar nasip etsin cümlemize ve ordaki kardeşlerimizin yardımcısı olsun,bizede onlara yardım etmeyi nasip etsin.

Adsız dedi ki...

Bu resimleri görünce çok üzülüyorum.Aslında ne kadar şanslıyız Allahıma bin şükür.Kuru fasulyeyi çooookk severim zaten mercimek çorbasını sabah bile içerim.Ellerine sağlık .Sevgilerr

Adsız dedi ki...

selam melekcim...mercimek çorbası benim olmazsa olmazlarım arasındadr..sende çok güzel yapmışsın ellerine sağlık canım..selamını alldımm dilekten allah razı olsun ..iyi geceler

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Melek,

Çok haklısın söylediklerinde.
Kendi adıma söylersem hiç bir şeyi atmayan, hep bunları bulamayanları düşünerek hareket eden bir duruş içerisindeyim.

Hem kuru fasulye hem de çorba enfes görünüyorlar, ellerine sağlık.

Sevgiler,

Aymen dedi ki...

Konuya giriş oldukça anlamlı :) ellerine sağlık

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık canım,hepsi deçok leziz görünüyor...Selamlar....

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

ellerine sağlık canım hepsi birbirinden lezzetli olmuş...

kesinlikle yatıp kalkıp şükretmemiz lazım,konuşmaya bile gerek yok resimler herşeyi anlatıyor zaten:(((

öpüyorum canım

Tuğba dedi ki...

Hepimizin bildiği fakat senin yazın ve kullandığın resimler gibi hatırlatıcılar karşımıza çıkmadığında unuttuğumuz konular bunlar..
Kuru fasulye öyle hoş görnüyor ki bu akşam ben de yapayım bari:)
sevgiler..

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Canim,
ilk basta yazdiklarina yüzde yüz katiliyorum, cok haklisin. Bizler hem cok almaya hemde yapmaya alismisiz, maalesef diyorum.

Menündeki yemeklerine bayildim, hepsi birbirinden lezzetli olmuslar, özellikle salatan cok hosuma gitti, hersey icin ellerine saglik canimcim.

Selam ve sevgilerimle..

SİBELL'CE dedi ki...

canım mrb! bu resimleri görünce çok üzüldüm gerçektn.kendimizden utandım diye bilirim keşke elimizden daha çok şey gelse de yapabilsek sana teşekkr ederim hatırlattığın için canım

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

CANIM MELEĞİM
ne kadar güzel anlatmışsın öyle yorum için geç kaldım.bu yazıyı daha önce okudum.Ama malesef yine laptopun azizliğine uğradım:(
Elimizdekinin kıymetini bilmiyoruz.Ben hassas davranmaya çalışıyorum israf konusunda,çöpe yar etmem kolay kolay yaptıklarımı,komşularımla paylaşırım,hiç olmadı balkonuma beni ziyarete gelen kuşlarla:)
Ellerine sağlık canımcım hepsi harika görünüyor.Bitti mi sarmaların:)yardıma gelimmi bir koşu:)öpüyorum zahidin tatlı yanaklarından

Adsız dedi ki...

öncelikli ellerine saglik canim, hersey süper olmus...

gercek hayat bu iste, bazilari anlamiyor biz secici oluyoruz bazilari secemiyor bile...

cok garip bir dünyadayiz ya, paylassakta herkese yemek ulassa olmazmi, kimse beceremiyor kimse vermek istemiyor...

sanirim paylasmak kelime herkeste ayni anlama gelmiyor...

sana hayirli günler canim...

NiNo dedi ki...

:(((( cok uzuldum cok kotu bu goruntuler :( Allahim yardim etsin

serapin mutfaginda pisenler dedi ki...

Melek'cigim resimleri görünce bütün istahim kacti,cok severim hepsini.bazen cocuklarin begenmedikleri bir sey olunca hemen dunyada ca insanlarin oldugunu hatirlatirim.Daha simdiden ögrensinler Allah muhafaza bizde boyle olabiliriz.Yemekler icin ellerine saglik canim,paylasimin icin Allah razi olsun.

selam ve dua ile...

Aynur dedi ki...

kiz hergun tarifmi eklenir sende bizi hepden duba yapcann yaaa ::)) ama bugun bi pasta yapdim basina cok sey gelsede:) yarin resimlerin öbür gün koyarim heralde ::))

simayhobievi dedi ki...

canım iyi akşamlar teşekkür ederim güzel yorumun için balık sever misin bilmem ama böyle daha çok seversin sanırım arkadaş listeme keliyorum sevgiler görüşmek üzere bu arada oğlun çok tatlı ALLAH BAĞIŞLASIN

mylittlestars dedi ki...

çok güzel bi konuya değinmissin cnm..
lütfen hepimiz bi çok şeye burun kıvırırken gerçekten aç olan yada bombardıman altında olan müslüman kardeşlerimizi hatta müslüman olmayan tüm insanları düşünüp onlar için dua edelim.

Fulya dedi ki...

Söylediklerine bende katılıyorum.Busırada yemeklerin hepsi çok güzel olmuş.Eline sağlık.

Neşeli Sesler dedi ki...

Yazınızı içim burkularak okudum.
Geçekten içler acısı görüntü.

sarımutfak-hande dedi ki...

slm cnm
iadei ziyarete geldim:):)
hepsi harika olmuş hele kurabiyeye bayıldım.ellerine sağlık.bir kurabiye alıp gidiyorum
iyi günler
sevgiler

yemek dedi ki...

Canım öylesi yanıyor ki, okuduklarım karşısında ne demeli bilemiyorum. Onlar için bu bir sınav ama, onların onca yerel zenginliğin içinde bu hale düşmeleri, derin derin düşünülüp müsebbiblerini lanetlememiz gerketiğini hatırlatıyor bana! Bir çok ülkenin atıkları bile bu insanları doyurur üstelik. Sadece çöpe attıkları! Ama yardım organizasyonlarını düşününce abes geliyor. Bir yandan hortumlansınlar, diğer yandan dışardan yardım gelsin. Onları bu hale getirenlere kimse ses çıkaramadığı için, zulme dur demedikleri için kimbilir bizim sonumuz nasıl olur. Mesela Unicef' le ilgili son haberleri biliyorsundur. Afrika ülkelerinin yanı sıra, ambargodan dolayı, her türlü tıbbı veya gıda yardımının giremediği ülkeler az mı?
Rabbim zalimi ihmal etmez mühlet veriri sözünü hatırımdan hiç çıkarmıyorum. Bazılarının da bunu hatırlamları ve bilmeleri ne iyi olur. Tabi bu sözüm Türkiye'de pervasızca hareket edecekleri yanılgısına düşen bir kısımları için de geçerli.

Aynur dedi ki...

ayy yaaa bu bizim aramizdada baya bi espriye dönüstü bazen arkadaslarla konusuyoruz kargo ile yollarim falan diye gülüyoruz::)) sende kapmissin orda melek yani:)

evet aynennnn ögrettigin gibi yapdim görüyon mu sen :P :)

öpüyorum seni

Adsız dedi ki...

hayırlı cumalar canımm

Feyza Fidan dedi ki...

Canım Meleğim, hep kızıma anlatmaya çalıştığım şeyde bu ...Önüne gelen yemeği sakın yememezlik yapmaa..Resimdeki çocuğun bu halini kızımın küçücük beynine tasvir etmem zor tabii ama bunu bulamayan o kadar çocuk var ki diyorum Sare'me ..Görse ne çok etkilenir kimbilir :(((
Ellerine sağlık canımcım, her şey enfes olmuş,
Öpüyorum seni..

Adsız dedi ki...

selamlar :))

yorumunu okudum sag ol ya sende beni düsünüyorsunya...

tadina doyamadim dilek cok hos biri dimi :) muhabbeti bol oluyor... mesafe baya var ama istanbula sürekli giderizki :))

almanyada yasadigimiz halde, aslinda türkiyenin tek istanbulunu gezeriz, akrabalar hepside orda zaten :)9

sana hayirli cumalar dilerim...

iyi hafta sonular.

bye, aysel

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

şükr ediyorumki yavrum çok fazla yemek seçmiyor ve bazen bu şekilde örnek verdiğimde beni anlıyabiliyor ve üzülüyor...
rabbim hepimizin evlatlarını hayırlı eylesin ve bu durumda olanlarlarada yardım etsin..

canım mönün birbirinden leziz olmuş..ellerine sağlık.
sevgiler..

Baharcicegi dedi ki...

Allah kimseyi acilkla fakirlikle imtihan etmesin,bizler nimetin bol oldugu ülkelerde yasiyoruz ama onlarida hic unutmadan.Kurban bayraminda kurban paralarni afrikanin cesitli ülkelerine gönderdik,allah kabul etsin insallah.Burda bir dernegin destegiyle tanimadigimiz afrikali cocuklarin senelik okul masraflarini karsiladik,yeterlimi bu yapilanlar elbetteki hayir,bizimki gölde bir damlacik.

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

canım ölüyorum yorgunluktan. uyumadan haber verim dedim.sobeledim seni sorular sayfamda.hemen cevapla merak ta bırakma beni.öptüm:)

keskinli dedi ki...

SELAM MELEGIM
herkes bu kadar duyarli olsa aslinda
yilda kac bin ton ekmek ve yiyecek cöpe atiliyor gecenlerde bir gazettede okumustum ama cevremizi görmüyoruz malasef cok güzel yazmissin cok hosuma gitti canim

kuru fasulyede bizim kültürümüzün vazgecilmezleri arasinda degilmi
ellerine saglik piyazda oda enfes görünüyor canim sevgiler hayirli pazarlar öptüm

Özlem dedi ki...

Sevgili Melek, ziyaretin için teşekkürler.

Görüşmek üzere, sevgiler.

Disalce dedi ki...

meleği çok etkilendim yazıdan...

gerçekten ne kadar zor durumdalar...

bir kereliğine bile olsa et yiyememek...

Allah yardımcıları olsun....
hepimizin...yemeklerimizi israf etmememiz lazım senin dediğin gibi...

ellerine sağlık..yemekler nefis görünüyo.....

çok öpüyorum canım seni..

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Hepsi çok güzel.Ellerine sağlık.

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Hepsi çok güzel.Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

kuru fasulye canım kuru fasulye sevmeyen varmı acaba.yanında pilav ve turşu da olursa nefiss.bana da beklerim.yalnizkralice.blogspot.com

Adsız dedi ki...

kuru fasulye canım kuru fasulye sevmeyen varmı acaba.yanında pilav ve turşu da olursa nefiss.bana da beklerim.yalnizkralice.blogspot.com