22 Mart 2008 Cumartesi

AÇMA (2)


İnsanoğlu ne garipdir dimi arkadaşlar, hiç birşeyin bizim olmadığını bildiğimiz halde BEN kelimesini kullanmayı ne kadar çok severiz.Halbuki bu Dünyada hiç ama hiç birşey bizim değildirki.Gerek evladımız gerekse canımız dahi bize bir müddete kadar emanet olarak verilmedimi.Ama bunu herkez bilsede ya alışkanlıkdan unutuyoruz,yada aklımıza getirmek istemiyoruz bazı gerçekleri.Mesela bir büyüğümüzden dinlemiştim, ben gidicem,gidince yaparım, demek kadar acayip bir laf yoktur diyor.Çünkü hiç birşey kendi irademizle değildir.Bize yaptıran yapma fırsatı veren Halıkımız var.Mesela şu kelimeyi telafuz edebiliriz her lafımızda, Allah nasip ederse gidicem, Allah nasip ederse onu yapmaya niyetlendim. Çünkü burada bir nasip kısmet konusu var. Ben kelimeside öyledir. Ben kelimesi yerine biz kelimesini kullanmaya gayret edelim...ki bencillik devamlı ben diyen insanlarda görülür bunu hiç bir zaman unutmamalıyız. BEN=BEN-CİLLİK .Bencil olmak istemiyorsak ben kelimesini çok kullanmıyalım. Şimdi dilerseniz tarifime geçeyim, son günlerde iyi düşürdüğüm için devamlı açma yapar oldum.Oğlumda,eşimde çok sever tuzluları bende çayın yanında asla hayır diyemem.
Malzemeler:2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
4 yemek kaşığı şeker
4 çay kaşığı tuz
yarım paket yaş maya
yarım su bardağı sıvı yağ
aldığı kadar un
1 yumurta
çörek otu
Yapılışı:Ilık sütü bir kaba koyup, içine yaş mayayı birazda şekerle ezip. Fırına koyulur sulu sulu , suyu köpürdü öyle güzel mayalanıyor. Bir hamur leğeninde unun ortasını açtılır, içine yumurta akını, şekeri, tuzu,sıvı yağını, köpüren ılık sütlü mayayıda ilave ederek, yoğurulur.
İstenilen şekil verilip yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı ve çörek otu koyulur. Tepsideyken sıcak bir ortamda da 15 dk kadar kabarmasını bekliyin. 175C fırına koyulup üzeri kızarana kadar pişirilir. AFİYET OLSUN...

14 yorum:

Disalce dedi ki...

canım arkadaşım....ne kadar doğru bir konuya değinmişsin.....

aslında ben dikkat etmeye çalışıyorum...bak yine ben dedim....

inş.kelimesini sık sık kullanıyorum..çünkü dediğin gibi bize yaptıran rabbim....

her işimizde bize yardım eder inş....
doğruyu yapmakta ve doğru konuşmakta.....

ellerine sağlık..açmalar harika görünüyor.....

(canım yorumlarımın çokluğuna bakma....bu günlerde pek bişey ekleyemedim....kandilede dek gelince bu sayıya ulaştı şükür....ilk defa yüzü geçti....benimde hoşuma gidiyor ama yüz kişi ayrı ayrı kişiler değil tabiki....aynı kişilerden bir kaç mesajlarda var....)neyse rabbim sevenlerimizi bol eylesin....amin....

NESRIN dedi ki...

Herseyi bize verilen birer emanet olarak gorebilsek ne mutlu bize ozaman.

fatosun mutfagından... dedi ki...

canım çok haklısın..bazen bencillik ypıyoruz...bazen bilerek bazen bilmeyerek...açmalar harika ellerine sağlık..sevgiler

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Enaniyet insanın doğasında olan bir şey. Ancak bunu kontrol etmek de gene insanın kendi elinde olan bir şeydir. Kolay olmasa bile gayret edilmelidir.

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Canım benimm ene ene diyoruz ama çoğu zamanda farkında değiliz,Ama


RABBİM SÖYLEME NİYETİMİZİ HAYR ETSİN

Açmalar nefis görünüyor.Ellerine sağlık canım.Annecim sık sık yapardı hiçç üşenmeden.

bugünlerde herşey annemi hatırlatıyor:)
hiç alışkın değilim bir ayı geçti ve ben hala annemi göremedim
neysem görüşmek üzere öptümm

Ayse Pamuk dedi ki...

miss gibi olmuş ellerine sağlık

Feyza Fidan dedi ki...

Melek'cim , dediğin gibi milletçe ben i bırakıp bize geçsek kimse tutamaz bizi ama maalesef hep ben hep ben e alışmışız :((
Açmalarına bayıldım,hele pofuduk şekilleri harika olmuş, ellerine sağlık canım benim,
Öpüyorum seni...

Fulya dedi ki...

Açmalar muhteşem görünüyor.Ellerine sağlık.

yesildomates dedi ki...

canım ne güzel söylemişsin..ama malesef bencilci bir milliyetçiyiz..çocuklarda bile benim buda benim..üzülüyorum..uyarmaya çalışıyoruz..
allah bencilliken uzak tutsun...
öpüyorum..açmalarda çok güzel olmuş..ellerine sağlık..
iyi pazarlar dilerim..

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

canım çok güzel bi konuya değinmişsin.. sürekli allah izin verirse diye sözlerime başlamaya gayret ediyorum..aslında bi kere diyince gerisi gelip alışkanlık yapıveriyor bir çok şey gibi hayatımızda.

canım açmalar nefis olmuş ellerine sağlık..

NiNo dedi ki...

mis olmus misssssssssss

NiNo dedi ki...

mis olmus misssssssssss

peynir hösmelimi dedi ki...

Eline saglik canim.Bende hayir diyemem cayin yaninda ama yok iste.Yollasana:))
Sevgiler canim.

serapin mutfaginda pisenler dedi ki...

Acmalar nefis olmuslar miss gibi.ellerine saglik canim.Konuya gelince bencillikten allaha siginirim.Nasip ederse mevlamiz oluverir hersey,niyetine girelim.Hersey nasip kismet hani bir tabir vardir"nasipse gelir Sam dan Yemenden,nasip degilse ne gelir elden"bunu hep soylerim ve nasipten fazlasini beklemem.
selamlarimla.