18 Ekim 2007 Perşembe

KIRMA ZEYTİN

Yapılışı kolay kırması zor olan bu işlemin yemeside bir okadar keyifli...
Zeytinler temiz bir kırma aparatıyla(çekiç,taş)la kırılır.Kova tarzı bir kaba koyup,iyice yıkandıktan sonra,suya koyulur,hergün suyu değiştirilir.Yaklaşık 1 hafta sonra yenmeye hazır olur,o zamanda suyu tekrar değiştirilip,suyuna tuz atılıp o şekil suda kalır,tabi bu zaman da yenicek kıvam yakalanmıştır.
Akşamları çayın yanıda çekirdek yemenize gerek yok artık kırma zeytininniz olucak:P Galiba biraz abarttım:))
Bu arada, kırma yeşil zeytin ,zeytin mevsimi başlar başlamaz olur bu mevsim harici yapılmaz.

9 yorum:

Bir Anne dedi ki...

Selamlar Melek, ne guzel zeytinler bunlar boyle. Aksamlari olmasa da, sabah kahvalti cayiyla birlikte alabilirim:)
Bu arada, rastlanti mi bilmiyorum ama, giyaben tanidigim biri oldugunu dusunmeye basladim senin. simdiye kadarki bilgiler tutuyor. Bana bir mail atar misin lufen, su isi netlestirelim canim:) Adresim: nurgul.celik@gmail.com
Sevgilerle,
Nurgul

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık canım,çocukluk günlerimi hatırlattın bana,anneannemin ve babaannemin Kilis'teki zeytin bahçelerinden İstanbul'a bize yolladığı zeytinleri annemler kırarken bizde heves eder ve kırmaya çalışırdık.Kasım ayında toplanır oralarda zeytin ve yeşiller kararmadan toplanır senin dediğin gibi.Çok da lezzetli oluyor evde tatlandırılan zeytinler.Selam ve sevgiler....

Melek* dedi ki...

saolasın serin mavi seninde siten çok güzel yemeklerinde bir okadar harika gözüküyor saygılar:)

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Evet Kilis ve Antep civarında da evde zeytin yapılıyor.Bizimkilerden farkı çekirdeklerinin tamamen çıkarılması,bir de zeytinler daha ufak.Eline sağlık Melek.Bizimkiler bitti bile.Çizme zeytinler kaldı.

lezzetlilerim dedi ki...

Merhabalar ben geldim iadei ziyarete. Kırma zeytine bayılırım. Benim annemde Edremitli ve bu tada aşinayızdır. En çokta o buruk acılığı çok severim. Sevgilerimle tektar beklerim.

Melek* dedi ki...

merhaba lezzetlerim inan bu kırma zeytini yazarken hiç beklemiyordum çok bilindiğini baktım çoğu insan biliyor:)çünkü bende evlendikten sonra öğrendim kayınvalidemlerden dolayı:)sevgilerle:)

ab-ı hayat dedi ki...

Merhaba m.akin,

Sevgili Tijen'in sayfasında gördüğümde merak etmiştim kırma zeytinin nasıl yapıldığını.Sen anlatınca örenmiş oldum teşekkürler.


selam ve sevgiler....

Melek* dedi ki...

sevgili abı hayat bende bana yazılan yorumlardada baya insan biliyormuş dedim çünkü bende evlenince öğrenmiştim tadı enfes oluyor inan yeşil zeytin biryerden bulabilirsen denemelisin Allah'a emanet ol...

orhan dedi ki...

Bilgileriniz için teşekkürler, kırma yeşil zeytinin acılığı giderildikten sonra suda değilde yağda kalabilirmi.selamlar.
Orhan